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Meet the makers

Meet the people behind the products

  • Fromagers
  • Vignerons
  • Jean-Noël, berger à l’ancienne

    Pour Jean-Noël Bellegarde, berger pyrénéen, le temps semble immuable : depuis quarante ans, il fabrique de la tomme à l’ancienne dans le Béarn. Son principal client, Dominique Bouchait, le présente.

    29 July 2015
  • Avec la bénédiction de Mado

    Au cœur des Pyrénées, sous le col de l’Aubisque, Madeleine Casabonne Angla a entrepris de transmettre à son petits-fils les secrets de la fabrication de la tomme d’estive.

    20 July 2015
  • Le fromage de chèvre autrement

    Un troupeau à la taille record et des fromages très au goût du jour, le tout élevé et produit selon des méthodes très traditionalistes : c’est la recette de la famille Chevenet, qui prend un malin plaisir à faire rimer tradition et modernité.

    14 December 2014
  • Le poète des fromages oubliés

    Près de Bordeaux, Hugues Lataste s’emploie à faire revivre des fromages vieux de plusieurs siècles, avec des affinages très longs. Pus qu’une curiosité, une plongée dans l’histoire.

    3 December 2014
  • Mathilde, chevrière nouvelle génération

    A 30 ans, Mathilde Touchard-Pariselle a décidé de reprendre la chèvrerie parentale en plein centre des Pyrénées. Par amour pour la Nature, mais en s’appuyant sur de solides fondements pour donner corps à son rêve.

    24 November 2014
  • Café et Roquefort, accords corsés !

    Recouvert de café moulu, trempé dans du café infusé à froid, plongé dans la mousse d’un double expresso... : Xavier Thuret, Meilleur Ouvrier de France 2007, suggère des accompagnements audacieux pour l’un de ses fromages fétiches, le roquefort. Excitant !

    13 November 2014
  • Messeklever, histoire d’une résurrection

    Né il y a près de deux siècles, disparu après-Guerre, le Messeklever, fromage hollandais atypique, est ressuscité au début des années 2000, grâce à l’obstination et la persévérance de Jan Uitentuis.

    27 October 2014
  • Au pied du Pic

    A Saint-Lary, dans les Pyrénées ariégeoises, Patrick Soum produit une grosse tomme originale au lait cru de vache : le "Pic de la Calabasse", à la forme très aplatie. Un fromage qui se déguste très crémeux.

    16 September 2014
  • Erick Jarnan, la jonchée sans attendre

    A moins de vivre ou d’être de passage dans un rayon très proche, vous n’aurez guère la chance de pouvoir savourer la Jonchée de Saint-Nazaire-sur-Charente, fromage totalement inhabituel, mais typique de la Charente : un produit ultrafrais, enveloppé dans du jonc naturel, parfumé le plus souvent à l’amande, à consommer idéalement le jour même de sa fabrication...

    19 July 2014
  • Nicolas, Ch’ti novateur

    On lui doit notamment le seul fromage à la chicorée : Nicolas Huszak a créé il y a six ans la Fromagerie des 2 caps, dans le Pas-de-Calais, et lance depuis un fromage par an. Avec l’ambition, désormais, de réintroduire la race de vache locale.

    10 June 2014
  • Frère Bernard-Marie, le sauveur

    Depuis qu’il a repris en main la fromagerie de l’abbaye du Mont-des-Cats, au nord de Lille, Frère Bernard-Marie ne cesse d’innover pour assurer la pérennité de la communauté.

    2 June 2014
  • L’époisses à la ferme

    Ils ont beaucoup peiné pour en arriver là : désormais connus et reconnus, Alain et Caroline Bartkowiez fabriquent depuis plus de dix ans de l’époisses fermier, sur le plateau de Langres, à Origny-sur-Seine, petit village situé au sommet d’un coteau couvert de futaies.

    15 May 2014
  • Florence Pratlong: Causse Méjean rediscovered

    Thanks to her sheep’s milk cheese, in thirty years, this cheese maker has succeeded in revitalising the deserted and arid land of Causse Méjean.

    12 June 2013
  • Vincent Minoux: The cheesemaker at the bottom of the valley

    The farmhouse cheesemaker from Alsace stocks his cheeses, Munster, Bargkass and a Tomme which shares his first name, at a number of cheesemongers’ establishments and carries out his projects with perseverance.

    16 May 2013
  • Daniel Roess - Alsace at the source

    The best way to discover Alsatian cheeses is with a table d’hôte. Welcome to the Ferme Roess, at the heart of the Vosges Mountains.

    15 May 2013
  • Paul Georgelet - The voice of Poitou

    This goat herder from Poitou, full of enthusiasm, tenacity and sharpness, has been working to defend local traditions for nearly 40 years. He is one of the great artisans in the rebirth of Mothais-sur-Feuille.

    12 March 2013
  • Persillé de Tignes – The cheese saved from extinction

    Paulette Marmottan is the last producer of persillé de tignes, a cheese on the brink of extinction.

    15 January 2013
  • For the Paccards in Savoy, affinage is a family tradition passed down from father to son

    You won’t find their cheese in the supermarket. the paccard family, specialists in the affinage of reblochon fermier, give priority to the traditional network of dairy retailers.

    18 December 2012
  • Otinho and Eliane – Tradition in secret

    Otinho and Eliane are two out of 35 000 producers in brazil, who make unpasteurised cheese, an activity deemed illegal by the authorities.

    6 December 2012
  • Giuliano Ugoletti – Custom-made parmesan

    In vezzano sul crostolo, in the appenine mountains, the village’s little cheese dairy takes care not to mix up its milk…

    8 October 2012
  • Eric et Sophie – The Etivaz duo

    Meet the young couple who produce one of the most artisan swiss cheeses, Etivaz, only in summer, at an altitude of more than 2000 metres.

    1 October 2012
  • The Barbossine cheese dairy – a couple in summer pastures

    At the bottom of the Abondance Valley, Above Châtel, a track leads to Emmanuel and Corinne David’s alpine hut, a special location where you can discover how farmhouse abondance is made.

    3 September 2012
  • Fromagerie de l’Abbaye - Bleu de Gex

    André Mathieu manages one of the last 4 dairies specialising in Bleu De gex, in the Franche-Comté. He knows this soft, blue speckled cheese inside out.

    28 August 2012
  • Hautes Chaumes Farm and the alchemist cheesemaker

    At the heart of the Livradois national park, three men have reproduced an auvergnat cheese that had nearly been forgotten. It is a difficult cheese to make, which requires a mixture of traditional and modern techniques.

    1 March 2012
  • Ferme de Cabriole : One Cheese Per Year !

    Kathi and Ernst Fricker have given birth to fifteen or so cheeses in less than ten years. Curious and into everything, they transform goat’s milk like it were cow’s milk.

    13 September 2011
  • Marie-Suzanne & Philippe Garros : The Final Season

    Cabrioulet, and Ariége cabri, goat cheese with Espelette chilli pepper... : their supple and fondant cheeses, atypical for the Pyrenees region, have become a sure thing on the retail shelves. Who will follow in their footsteps ?

    18 October 2010
  • Heir To The Burons

    François Maynier returned to his father’s profession and now makes farmstead
    Laguiole.

    11 October 2010
  • Jean-André Rossi, The Hermit

    Shepherds for generations dating back as far as 1634 !

    14 June 2010
  • Jules Perinetti : The Rough Life

    The goat herder is a remnant of another world.

    14 June 2010
  • Jean-José Marcellesi : The Aesthete

    This cheese maker has become the reference when it comes to Sartenaise Tomme.

    14 June 2010
  • Jean-François Brunelli : Fell into the Cauldron

    His brocciu is known and recognized well beyond Corsica.

    14 June 2010
  • Guillaume Tari : Path Of Light

    He left the family vineyards in Bordeaux to bring back the Bégude Domain at the upper end of the Bandol wine region. Without betraying himself or the way of the land.

    13 September 2011
  • Pascal Amoreau, touched By Grace

    Within just a few hours, a Japanese Manga made his 2003 vintage the most sought-after wine in the world ! But at the domain, they have been vanguards since... the 17th century.

    11 October 2010
  • Paul Barre : Pure Juice

    Producer of Fronsac and Canon-Fronsac in the Libourne region, this self-taught wine maker concedes nothing and creates his own path in the Bordeaux vineyards.

    10 October 2010
  • Yves Leccia, Precision

    To be discovered in his chai or wine bar on the harbour in Saint-Florent.

    14 June 2010
  • Antoine Arena, Pioneer

    Patrimonio’s star property produces wines full of spirit.

    14 June 2010
  • Yves Canarelli : The Light of the South

    Subtle wines, full of life cared for by a limitless wine maker.

    14 June 2010
  • Stéphane Tissot : a Free Man

    Between reflection and intuition, Stéphane Tissot (Arbois) invents scintillating wines.

    13 June 2010
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